LESSEN

LESAANBOD

Heres biedt verschillende gymnastiek, fitness en freerunning mogelijkheden voor alle leeftijden. 
De lessen worden gegeven in de sportzaal van sportcentrum de Kuil ( Sportlaan A1,2411 XD Bodegraven)
U bent van harte welkom om eens te komen kijken. Geïnteresseerden kunnen twee keer kosteloos een proefles volgen. Tot ziens op een van onze lessen!
Turnteam Heres
 
Wedstrijden:
Elk jaar worden de Heres clubkampioenschappen georganiseerd. Vanaf seizoen 2021-2022 onder een nieuwe naam: HERES CLUB EVENT. De peuters en kleuters vermaken zich op de toestelbaan, doen een gezamenlijke dans en krijgen aan het einde een welverdiend diploma mee. De turnsters/turners van groep 2 t/m groep 5 hebben een meetmoment en laten zien wat zij/hij hebben geleerd en welke turnkenmerken van de elementen zij/hij reeds beheerst. Ook zij krijgen een mooi diploma mee en een medaille ( meer info  hierover zie onderstaand). Vanaf groep 6 wordt een oefening aangeleerd met de oefenstof van het NTS. Zij worden beoordeeld door een jury en kunnen daarmee een medaille of beker behalen. Iedereen gaat met een diploma naar huis. Behalve  het Club Event neemt Heres deel aan de jaarlijkse springwedstrijden en de Turn- en Fundagen of de Happy Gymnastics.

Freerunning:

Vrijheid, springen, klimmen en salto’s maken!(bron KNGU)

 Freerunning is een spectaculaire sport waarbij je zo snel mogelijk verplaatst over en met obstakels. Denk bijvoorbeeld aan muren, daken en railings, op grote hoogte of bijzondere lokaties. Door deze sport krijg je als freerunner het ultieme gevoel van vrijheid, lichaamscontrole en kracht. De obstakels die je tegenkomt worden uitdagingen en zo leer je steeds beter te freerunnen! Het is de bedoelding dat je met vloeiende bewegingen beheersing krijgt over het bewegen in je omgeving, dit kan door trucs en adembenemende salto's. En dat maakt freerunnen zo gaaf! Als jij ook wilt freerunnen dan kan dat! Je kunt hiervoor trainen in gymzalen en/of turnhallen van een gymnastiekvereniging! Sinds 2013 is Freerunning een onderdeel van de KNGU, waardoor gymnastiekverenigingen deze sport op een veilige manier kunnen aanbieden. 


Fitness Workouts:

BBB-workout (Buik,Billen,Benen):Deze training is bedoeld om spierkracht, uithoudingsvermogen en flexibiliteit te verbeteren. Na een warming up en een beetje cardio (hartslag wat omhoog brengen) gaan we spieroefeningen doen. Hierbij maken we gebruik van Dyna-bands of gewichten en ook het eigen lichaamsgewicht. Buikspieroefeningen kunnen de kans op lage rugpijn verminderen en de houding verbeteren. Billen, benen en armen komen ook aan bod. Na deze oefeningen komt de Cooldown. de spieren weer wat rekken......even ontspannen.  

Fier, Fit en Soepel 60 + In 1 van de gymzalen van Zwembad de kuil, is onder leiding van een ervaren, enthousiaste  docente. De les is een combinatie van o.a. bewegen op muziek, verbeteren conditie, verbeteren beweeglijkheid alle gewrichten, bewust worden en verbeteren eigen lichaamshouding, spierversterkende- en grondoefeningen, (oog/hand/voet) coördinatie, evenwicht en geheugen. Een les die een lach op je gezicht brengt en waar je iedere week fitter, rechter op, fier en soepel(er) vandaan komt! Iedereen is welkom (ook mensen met klachten) om mee te doen aan een gratis proefles! 

Gymnastiek/Turnen:

Kleuters en peuters:

De trainster leert de peuters (vanaf 2,5 jaar) en kleuters spelenderwijs werken aan een goede motorische ontwikkeling. Er wordt gelet op het bewaren van het evenwicht, een goede coördinatie en houding. De kinderen leren met elkaar samen te werken en te spelen. Zij dansen op muziek, klimmen, klauteren en springen op en over de toestellen. Elke week wordt er door de ervaren leiding andere oefenstof aangeboden.


Beweegdiploma :Dat uw kind zijn of haar zwemdiploma haalt, is eigenlijk de normaalste zaak van de wereld. Het behalen van een Beweegdiploma is nog niet zo vanzelfsprekend. Vanaf 9 januari 2017 kan dit echter bij gymnastiekvereniging Heres!

Waarom het Beweegdiploma?

In de leeftijd van 2 tot en met 6 jaar vindt bij kinderen de grootste motorische ontwikkeling plaats. In deze periode komen namelijk verbindingen en vertakkingen van de hersencellen tot stand. Een goed motorisch fundament is van sterke invloed op de fysieke en mentale gesteldheid. Het is dan ook belangrijk om hierop in te spelen. Daarnaast is bewegen gezond. En helpt het om overgewicht tegen te gaan. Zodra uw kind kan lopen zijn speelse manieren van bewegen noodzakelijk. Het Beweegdiploma helpt kinderen bij hun motorische, sociale  en cognitieve ontwikkeling.

Bewegen met nijntje en de KNGU Nijntje en de KNGU (Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie) zijn een meerjarig samenwerkingsverband aangegaan met als doel om meer kinderen tussen de 2 en 6 jaar spelenderwijs te leren bewegen. Nijntje is dan ook ambassadeur van het Beweegdiploma. Het diploma bestaat uit twee lessenseries: 

Beweegdiploma 1 (leeftijd 2-4 jaar)15 lessen                       Beweegdiploma 2 (leeftijd  4-6 jaar) 20 lessen.

Wilt u dat uw kind zich motorisch goed ontwikkelt? Geef hem of haar dan op voor het nijntje Beweegdiploma via info@heresbodegraven.nl Meer informatie over het Beweegdiploma vindt u ook op www.kngu.nl/beweegdiploma Of neem gerust contact met ons op via info@heresbodegraven.nl De lessen worden gegeven door Mieke van der Gugten, hiervoor gekwalificeerd.


Meisjes groep 2 en 3 

De speelfase is voor deze groepen grotendeels voorbij. Het klim en klauteren wordt vrijwel niet meer gedaan, soms mogen de kinderen nog wel in de touwen klimmen of helemaal naar boven in het wandrek. Voor deze groepen komt het turnen meer aan bod. We starten met het aanleren van het aanspannen van de spieren zodat een handstand, radslag, koprol enz. s teeds beter lukt. Ook wordt geleerd hoe het lichaam gedragen moet worden door de armen en hoe je met je benen goed moet afzetten. We beginnen de les altijd  met een warming-up met of zonder muziek en soms met een attribuut (bal, hoepel,touw,bank e.d.). Daarna turnen we op de toestellen. De balk staat hoger dan vroeger en ook aan de spanbrug worden oefeningen aangeleerd. Aan het eind van de les doen we een (bal)spel. Vanaf 6 jaar doen we met wedstrijden mee. Natuurlijk zijn we niet alleen maar met wedstrijdoefeningen bezig. Tussendoor leren we de kinderen ook nieuwe dingen aan of we springen op de tumblingbaan.


Meisjes van groep 4 t/m 8 van de basisschool:

 Het lesaanbod is gericht op kracht, snelheid, lenigheid en uithoudingsvermogen. Daarnaast spelen ook coördinatie en evenwicht een belangrijke rol. We beginnen met een warming-up, gevolgd door toesteloefeningen en aan het einde meestal een leuk spelletje.


Jongens van groep 3 t/m 8 van de basisschool:

Zij leren turnen op andere toestellen dan de meisjes, bij voorbeeld op het rek en op de brug met gelijke leggers.


UITLEG OEFENSTOF EN DIPLOMA GROEP 2 T/M 5

Dutch Gymnastics, voorheen ‘KNGU’, wil zich blijven ontwikkelen in de gymsport. Na iedere Olympische cyclus wordt het wedstrijd- en oefenstofsysteem geëvalueerd. Dit heeft geleid tot een aantal veranderen/doorontwikkelingen die gelden vanaf het seizoen 2021/2022:


De visie van Duth Gymnastics is dat de turnsters/turners t/m 9 jaar veel en veelzijdig moeten bewegen op een speelse manier. De nadruk ligt op de ontwikkeling van basis bewegingsvaardigheden. Op een jonge leeftijd breed motorisch ontwikkelen zal bijdragen aan:

*  meer plezier in de sport

*  de ontwikkeling van fysieke en motorische vaardigheden

*  het beleven van succeservaring

 

De nieuwe oefenstof kan gebruikt worden als basis voor de inhoud van de training, maar is vooral het programma dat uitgevoerd wordt tijdens een meetmoment.

 

Tijdens een meetmoment (in dit geval het Club Event) kan de turnster/turner laten zien wat zij/hij heeft geleerd en welke turnkenmerken van de elementen zij/hij reeds beheerst.

Daarbij willen we dat de turnsters/turners veel bezig zijn en niet te veel stil zitten.

De druk van het moeten presteren zal ook verdwijnen omdat zij meerdere keren hun oefening laten zien, zolang er tijd in de ronde is.

De opzet is dan ook dat iedereen naar huis gaat met een grote glimlach en een positief gevoel. En daar wil G.V.Heres graag aan bijdragen.

 

Uitleg diploma:

Per toestel (sprong, brug, balk, vloer) zijn er verschillende trajecten. Een aantal hiervan heeft uw dochter tijdens het Club Event laten zien.

 

Per traject (de beweegvorm van het turnen) zijn er verschillende stappen. Bij elk traject kiest de turnster met trainster voor één van de zeven stappen. Dit is de moeilijkheid van de oefening. Er worden geen extra punten gegeven voor het turnen van een moeilijkere stap. Er wordt geregistreerd welke stap de turnster heeft laten zien.

 

Per stap zijn er verschillende turnkenmerken, waar de jury op let. 

Dit geeft de kleur weer op het diploma:

 

Oranje:   Dat heb jij heel goed gedaan, alleen alle turnkenmerken kunnen nog

               beter laten zien worden, dus blijf oefenen!

Brons:    Dat ging al super goed, er is 1 turnkenmerk zichtbaar geturnd.

Zilver:     Dat ging geweldig, er zijn 2 turnkenmerken zichtbaar geturnd.

Goud:     Wauw, fantastisch, alle turnkenmerken zijn zichtbaar geturnd.  

 

Turnen Aspiranten/Senioren
Leuk om deze les te volgen na groep  8 of als je als ex- selectieturnster wil blijven turnen. Na de warming-up is er een aanbod van toestellen zoals brug ongelijk, balk, mat/vloer en trampoline. Aspiranten groepen kunnen deelnemen aan de springwedstrijden en het Heres Club Event.  Voor het Heres Clubevent laten de selectiegroepen vloeroefeningen op muziek zien. Ook bij de aspiranten/ senioren worden vloeroefeningen op muziek aangeleerd, waarbij ook de leden zelf de choreografie kunnen verzinnen. Overleg met je trainster na de mogelijkheden.   
 

Selectie groepen:

 Regelmatig wordt er door de trainster gekeken of een turnster de kracht en de lenigheid heeft om bij de selectie (talentengroep) te komen. 


In eerste instantie gaat de turnster naar de ONDERBOUW SELECTIE, om vervolgens door te stromen naar de MIDDEN EN BOVENBOUW selectie.


-De  midden- en bovenbouwselectie traint 4 uur  in de week.


-De onderbouwselectie: 

  • 1e en 2e jaars onderbouw:  traint of twee keer 1,5 uur in de week of 1x 1,5 uur in de week en een recreanten les.
  • Laatste jaars onderbouw: traint twee keer 1,5 uur in de week 

Alle turnsters van de selectie zijn verplicht om aan alle wedstrijden waar zij voor ingeschreven zijn, deel te nemen.

Hieronder vindt u de indeling van het wedstrijdsysteem per leeftijd



Share by: