1. Het aanvragen van een VOG
Een belangrijke maatregel is het verplicht stellen van een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) voor een begeleider ( docent, assistent, vrijwilliger, bestuursleden, commissieleden)
2. Het aanstellen van een Vertrouwenscontactpersoon (VCP)
De vertrouwenscontactpersoon is het eerste aanspreekpunt binnen de sportorganisatie voor iedereen die een vraag heeft over of te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag en hier met iemand over wil praten.
De vertrouwenscontactpersoon is er voor iedereen binnen de organisatie; sporters, ouders, trainers, toeschouwer, bestuurders etc.
Bij G.V. Heres zijn de vertrouwenspersonen :
- Irene Bos ( bachelor pedagogiek)
- Edmée Bos ( paramedicus en lid traumaopvangteam ziekenhuis)
3. Het hebben van aannamebeleid
Aannamebeleid voor vrijwilligers is dat G.V. Heres een beeld krijgt van de vrijwilliger die een functie binnen de vereniging vervult. Je wilt natuurlijk dat de sporters binnen de sportorganisatie in veilige handen zijn.
4. Het hanteren van gedragsregels voor begeleiders ( docenten, assistenten, bestuursleden, vrijwilligers, commissieleden)
De gedragsregels zijn door NOC*NSF opgesteld om ongewenst gedrag in de relatie sporter en trainer/begeleider te verkleinen. De KNGU heeft de gedragsregels opgenomen in het Huishoudelijk Reglement, hoofdstuk 7. Zie de onderstaande knop voor het lezen van dit reglement.
Trainers die een licentie(verlenging) aanvragen moeten verklaren dat zij zich aan deze gedragsregels houden.